Get Adobe Flash player

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

3 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany np. 18%

0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel wybranego aromatu

45 gramów stopionego, schłodzonego masła

szczypta soli

do posypania: cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudrem

Sposób wykonania:

1. Z mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli, masła zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Ciasto krótko zagniatamy, składając je jak ciasto francuskie i rozwałkowujemy bardzo cieniutko.

2. Z ciasta za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Układamy je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Faworki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia szybko nabierają koloru, wiec należy uważać żeby ich nie spalić.

4. Gorące faworki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

chrust

  • Składniki:
  • 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół tabliczki gorzej i posiekanej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki puree z dyni
    • Przygotowywanie ciasteczek dyniowych zacznij od zrobienia puree z dyni. Przekój dynię na pół, połóż ją na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w 200 stopniach przez godzinę. Potem usuń pestki, wydłub łyżką miąższ i zmiksuj go blenderem.
    • Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewać, połącz w jednej misce mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę i sól morską, a w drugiej olej oraz cukier.
    • Do oleju i cukru dodaj dyniowe puree i wszystko razem zmiksuj. Następnie suche składniki połącz z mokrymi i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Do składników dodaj czekoladę.
    • Przygotuj blachę do pieczenia, nałóż na nią papier do pieczenia. Na papier nakładaj uformowane ciasteczka. Gdy całe ciasto wyłożysz na papier do pieczenia, włóż blachę do piekarnika na 12-14 minut, aż ciasteczka będą rumiane.
    • ciasteczka

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.